Sidetypografi

Flere sidetypografier i et dokument

Ofte er der brug for at benytte flere forskellige sidetypografier i et dokument. Det kan være avanceret, f.eks. hvis en bog skal have en forside, en kolofon, højre/venstre side (sidetal og margin for er forskellig for lige og ulige sider) samt en afslutning. Men det kan også være mere simpelt, hvor brevskabelonen skal have forskelligt layout på side et og de øvrige sider.

Hvilken typografi er i brug?

I statuslinjen nederst kan du altid se, hvilken sidetypografi, der aktuelt benyttes. Bemærk, at det er markørens position, der er afgørende for, hvad du ser. Ved at højreklikke på sidetypografi i statuslinjen, får du en liste over tilgængelige sidetypografier, som du kan vælge fra.

I værktøjspanelet Typografier og formatering (F11), kan du også se, at den aktuelle sidetypografi er markeret med mørk baggrund.

Skift sidetypografi

Hvis du skal skrive et større dokument, skal du være omhyggelig med at bruge de rigtige side­typografier de rigtige steder. Skift af sidetypografi kan ske på to måder:

Automatisk

Automatisk skift af sidetypografi bruges f.eks. i sidetypografien Første side, som altid kun skal bruges på en enkelt side. Et andet eksempel, er hvis du skriver et dokument, som skal indbindes. Her skal hver anden side have bred højremargin og hver anden side bred venstre margin. Sidetypografierne Højre side og Venstre side benyttes skiftevis.

Automatisk skift af typografi kan ikke undertrykkes individuelt.

Manuelt

For at skifte sidetypografi manuelt, skal du indsætte et manuelt sideskifte (Indsæt – Manuelt skift). I dialogboksen kan du vælge hvilken sidetypografi, den næste side skal benytte.

Hvis du f.eks. skriver et dokument, hvor en enkelt eller få sider skal benytte vandret retning, skal du indsætte et manuelt sideskift og vælge typografien Liggende. Når du igen vil skifte tilbage til normal sideretning, skal du igen skifte side manuelt, og nu vælge f.eks. typografien Standard.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar