PDF i LibreOffice

LibreOffice kan eksportere dokumenter i PDF-format med alverdens indstillinger. Det er ikke nogen nyhed. Men LibreOffice kan faktisk også bruges til at redigere PDF-filer, f.eks. dele en PDF-fil i flere enkeltfiler eller samle flere PDF-filer til en.

Løsningen ligger i en udvidelse som hedder PDF Import.

http://extensions.services.openoffice.org/en/project/pdfimport

Udvidelsen er muligvis allerede installeret i din version af LibreOffice.

Denne udvidelse gør det muligt at åbne PDF-filer med tegneprogrammet Draw og redigere indholdet som var det en tegning. Teksten optræder som en tekstboks per linje, så det er ikke den bedste måde at redigere tekst på. Men det er ikke noget problem f.eks. at fjerne eller ændre et billede.

Vær opmærksom på, at PDF-filer med mange sider kan tage lang tid at indlæse og konvertere. Et eksempel var et dokument med 400 sider, som tog omkring 3 minutter. Resultatet var til gengæld fuld kontrol over alle 400 sider.

Opdele en PDF i flere filer

Når du indlæser et PDF-dokument med flere sider, kan du i venstre side af skærmen se Sidepanelet. Hvis ikke du kan se Sidepanelet, kan du vælge Vis – Sidepanel.

Sidepanel

Sidepanel

I sidepanelet kan du markere en side (et dias), højreklikke og vælge Slet. Du kan også flytte rundt på rækkefølen af siderne.

Når du er færdig skal du huske at eksportere tegningen som PDF under et nyt navn.

Sammensætte flere PDF-filer

Hvis du åbner to PDF-filer i hvert sit vindue i Draw (du skal bare åbne PDF-filerne en ad gangen), kan du klippe-klistre sider fra den ene til den anden. Brug Sidepanelet til det.

Indsæt i Sidepanel

Indsæt i Sidepanel

Når du indsætter en side fra en anden fil, bliver du spurgt om du vil opdatere objekterne i den nye side. Det bedste resultat får du hvis du svarer nej. Ellers vil den indsatte side blive tilpasset Draws aktuelle sideopsætning m.v.

Bonus: Gem tekstbehandlingsfilen inde i PDF-versionen

Udvidelsen giver dig desuden en ekstra funktion i LibreOffice. Når du har skrevet et tekstbehandlingsdokument eller et regneark, akn du eksportere den som PDF.

Eksporter en hybridfil

Eksporter en hybridfil

Hybridfilen fylder noget mere end PDF’en normal ville gøre. Størrelsen er ca. som summen af ODF og PDF. Fordelen er at du gemmer ODF versionen og PDF versionen i samme fil. PDF’en kan du efterfølge åbne med Writer eller Calc og arbejde videre med den.

Konklussion

LibreOffice er et rigtig godt alternativ til MS Office, men kan også løse nogel af de opgaver som normalt varetages af programmer fra Adobe. Funktioner som hidtil har været forbeholdt de få eksperter, kan du nu gøre tilgængelig for alle brugere.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar