…og du har adgang til kildekoden!

En af de fordele der ofte fremhæves ved open source software er at der er fri adgang til kildekoden. Argumentationen er ofte (og efter min mening fejlagtigt) at det giver brugeren mulighed for at rette i kildekoden.

Værdien af at have adgang til kildekoden ligger reelt ikke i at man har mulighed for – og ret til – at ændre koden. Det er de færreste der har kompetencerne til at rette i kildekoden og kompilere sin egen version. Desuden kan det være særdeles vanskeligt at overskue konsekvenserne af at gøre det.

Fordelen er mere at finde i at indkøberen har langtsigtet sikkerhed for, at produktet kan overleve. Hvis den oprindelige leverandør forsvinder eller fortryder sit engagement i produktet, kan indkøberen selv tage initiativ til at fortsætte udviklingen. Det kan han gøre selv eller han kan udbyde denne opgave til en ny leverandør. Inden for proprietær kode er det ikke ualmindeligt at leverandøren bliver bedt om at deponere kildekoden f.eks. hos en advokat. Den reelle værdi af en sådan deponering er i øvrigt tvivlsom.

Med open source deponerer man automatisk kildekoden hos almenheden.

PS: Kildekoden til OpenOffice.org består af lidt mere end 10 mio. linjer kode.

Kildekode

De færreste har kvalifikationer til at gennemskue kildekode

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken, Open Source og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 Kommentarer til …og du har adgang til kildekoden!

 1. Claus Claus skriver:

  Lige et dumt spørgsmål: Er OpenOffice.org skrevet i basic?

  Mvh,
  Claus

 2. Leif Lodahl Leif Lodahl skriver:

  @Claus: Nej.
  OpenOffice.org er skrevet i C og Java. Der er vistnok også nogle Python libraries.

  Enkelte hjælpefunktioner er skrevet i Basic men det er meget lidt. Basic egner sig ikke rigtigt til så store programmer :-)

Skriv en kommentar