Nyt Clipart galleri med illustrationer fra openclipart.org

Jeg har før skrevet om SVG (scalable vector graphics) og de gratis billeder, der er at OpenClipart. Billederne på OpenClipart.org ligger i et format, som understøttes af OpenOffice.org, men det er lidt besværligt at bruge dem, fordi du skal have dem igennem Draw, for at kunne bruge dem i f.eks. et tekstdokument.

I stedet kan du overføre dine favorit-cliparts til et galleri og måske ligefrem dele dem med dine venner og kollegaer. Hvis du ønsker at offentliggøre dit galleri, skal du sikre dig, at den oprindelige kunstner tillader det.

Sådan gør du:

Først skal du finde favorit svg-cliparts på OpenClipart (eller andre steder) og gemme dem på din computer. Hvis der er mange, så er det en fordel at sortere dem i foldere, allerede når du downloader dem. Ellers kan du godt miste overblikket.

Åbn billederne enkeltvis med OpenOffice.org Draw. Det kan du gøre, ved at starte OpenOffice.org og derfra vælge Filer – Åbn. Vælg nu svg-filerne. Du kan markere alle filerne på en gang, så åbner du hvertbillede i sit eget vindue.

Åbn nu ‘Galleriet’ i OpenOffice.org.

Klik på ‘Nyt tema’ og giv temaet et navn (hvis du ønsker at dine cliparts skal kategoriseres, skal du oprette et tema til hver kategori).
Notér dig filnavnet for hvert galleri-tema, f.eks. sg2329.sdg.

Klik OK for at lukke dialogboksen.

Med dit nye galleri-tema markeret og åbent, skal du nu markere dine billeder enkeltvis, og trække dem ind i galleriets indholdsvindue.

galleri

Vær opmærksom på, at du skal markere hele billedet når du trækker, så du ikke risikerer, kun at trække en del af et billede ind i galleriet. Det er vigtigt at du færdiggør arbejdet med det enkelte galleri, for du kan ikke senere tilføje nye billeder til et galleri.

Luk Draw.

Åbn OpenOffice.org Writer og kontroller, at dit nye galleri fungerer.

Download den tomme udvidelse til clipart gallerier, som der er link til herunder. Åbn udvidelsen med et zip-program, f.eks. 7-zip eller Winzip. OXT-filen er en simpel zipfil med lidt grundlæggende indhold. I filen er en folder som hedder gallery.

Du skal nu finde din OpenOffice.org brugerprofil på computeren. På windows xp er det noget i retningen af C:\Documents and settings\[dit brugernavn]\Application data\OpenOffice.org\3\user\gallery\… og på Linux er det f.eks. /home/[dit brugernavn]/.openoffice.org/3/user/gallery/…

Find de tre filer, som udgør dit nye galleri. Det er de tre filer, som svarer til filnavnet, du noterede dig, da du oprettede galleriet. Filerne hedder noget med .sdg, .sdv og .thm. Det er vigtigt at du får alle tre filer med.

Du skal nu flytte de tre filer fra dit brugergalleri og ind i udvidelsens folder, som hedder gallery.

Luk OpenOffice.org

Installer udvidelsen

Start OpenOffice.org og se at dit nye galleri fungerer. OXT-filen kan du gemme til senere, eller du kan sende den til andre, som let kan installere dit galleri.

Links

Om Scalable Vector Graphics: http://en.wikipedia.org/wiki/Svg
OpenClipart.org: www.openclipart.org
Tom udvidelse til cliparts gallerier: http://framework.openoffice.org/files/documents/25/3711/GalleryPackage.oxt

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar