Makroprogrammering

Makroprogrammering i OpenOffice.org minder lidt om Visual Basic, dog med en del konkrete undtagelser og forskelle. Det er derfor ikke muligt umiddelbart at programmere Visual Basic eller VBA i OpenOffice.org. Årsagen er,

  • at der er konkrete syntaksforskelle
  • at der er et andet API (UNO)

Makroprogrammering er programmering. Hvis du ikke har lavet programmer før, skal du være parat til at investere noget tid i starten. Du skal være parat til at indse, at de opgaver, som øvede udviklere klarer på et par timer, måske ikke lige er noget for dig. Start i det små – man skal kravle før man kan gå.

Hvis du er programmør, men ikke har arbejdet med OpenOffice.org før, så er der ikke noget at betænke sig på – programmering er programmering. Din største udfordring bliver, at finde dokumentationen.

Her er nogle af de ingredienser, som du skal bruge:

Som udvikler, er der en bog, som er et ‘must have’. Andrew Pitonyaks ‘OpenOffice.org Macros Explained‘! [1]. Forfatteren har suppleret sin bog med et dokument [2] med notater og gode råd, som han stiller gratis til rådighed.

Developers guide [3] er bestemt også en vigtig ressource sammen med Wiki’en [4]. Så er der selvfølgelig hele API’et [5], som dog kan være lidt uoverskueligt i starten.

Dimitri Popov har skrevet en bog ‘OpenOffice.org Basic Crash Course‘ [6], som jeg (endnu) ikke selv har læst, men jeg kender Dimitri og kan roligt anbefale den.

Der er hjælp at hente på det internationale forum [7], hvor flere af ‘guruerne’ gerne hjælper til. Se under ‘OpenOffice.org Macros and API‘ og ‘OpenOffice.org Code Snippets‘. Hold dig ikke tilbage – stil bare spørgsmål.

Desuden kan man jo altid hente nogle udvidelser fra Extension website [8] og se eksempler.

Databaser: En bog, der omhandler databaseprogrammet [9] af Roberto Benitez

Extensions (udvidelser): Developers guide vedr. udvidelser [10] sammen med wiki’en [11], som desværre er blevet lidt rodet.

Sun vedligerholder en rigtig god manual [12] til makroprogrammering og en vejledning [13] til API’et. Søg [14] gerne selv videre efter mere information fra Sun.

Regneark: En bog [15] med navnet ‘OpenOffice.org Spreadsheet Macro Programming‘ skrevet af Mark Alexander Bain omhandler de specifikke problemstillinger, der er ved programmering i regneark. Den er pædagogisk men går ikke så dybt.

Links
[1] http://www.pitonyak.org/book/
[2] http://www.pitonyak.org/AndrewMacro.odt
[3] http://api.openoffice.org/docs/DevelopersGuide/DevelopersGuide.xhtml
[4] http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/DevGuide/Basic/OpenOffice.org_Basic
[5] http://api.openoffice.org/docs/common/ref/com/sun/star/module-ix.html
[6] http://www.lulu.com/product/paperback/openofficeorg-basic-crash-course/6509376
[7] http://www.oooforum.org/
[8] http://extensions.services.openoffice.org/
[9] http://www.lulu.com/content/2455551
[10] http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/DevGuide/Extensions/Extensions
[11] http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Extensions
[12] http://docs.sun.com/app/docs/doc/819-0439/faanp?l=en&a=view&q=StarOffice
[13] http://docs.sun.com/app/docs/doc/819-0439/faakn?l=en&a=view&q=StarOffice
[14] http://search.sun.com/docs/index.jsp?col=docs_en&locale=en&qt=StarOffice&simpleSubmit=Search
[15] http://www.amazon.com/Learn-OpenOffice-org-Spreadsheet-Macro-Programming/dp/1847190979/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1269598335&sr=8-1

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar