Lav din egen ordbog

LibreOffice har som du sikkert allerede ved, en indbygget stavekontrol. Den danske ordbog udvikles og bearbejdes af et fællesskab, som kaldes “Stavekontrolden”. Den danske ordbog er en ordbog over det danske sprog, men dog fuldstændig renset for blandt andet firmanavne og fagudtryk. De mest almindelige danske fornavne og efternavne er dog med i ordbogen.

Når du skriver tekst i f.eks. Writer, kan du komme ud for at et ord i din tekst markeres som stavefejl, hvor du med sikkerhed ved at det ikke er en fejl. Det kan som nævnt være et firmanavn, et fagudtryk, eller måske en forkortelse. Hvis du højreklikker på ordet, og klikker på Tilføj, bliver ordet lagt ind i din egen personlige ordbog.

Normalt har du een brugerordbog, kaldet standard. Du kan dog selv oprette flere brugerordbøger, og hvis du har flere aktive brugerordbøger, vil du få en undermenu under Tilføj, så du kan vælge hvilken ordbog du ønsker at tilføje ordet til.

Du kan oprette flere ordbøger ved at vælge Funktioner – Indstillinger og der vælge punktet Sprogindstillinger – Skrivehjælp. Ud for afsnittet Brugerordbøger, kan du klikke på Nyt…

Brugerordbøger i 'Indstillinger'

Brugerordbøgerne gemmes som enkelte filer i dit brugerkatalog, f.eks. Hjem\.config\libreoffice\3\user\wordbook\ . På Windows gemmes filerne f.eks. i kataloget \Users\<user name>\AppData\Roaming\libreoffice\3\user\wordbook\.

Indholdet af filen kan f.eks. se sådan ud:

OOoUserDict1
lang: da-DK
type: positive
---
allel
antipyretikum
antipyretisk

Filen er en simpel tekstfil, hvilket betyder at du har mulighed for at oprette egne ordlister, f.eks. med konkrete fagudtryk. Eksemplet herover er starten på en medicinsk ordbog. Jeg vil anbefale altid at lade LibreOffice oprette filen for dig, ved at benytte Tilføj som beskrevet herover.

Afsnittet før de tre bindestreger er en form for konfiguration. Første linje skal du aldrig røre ved. Anden linje fortæller hvilket sprog ordbogen gælder for. Hvis du vælger language: <none> vil ordbogen gælde alle sprog. type: positive betyder at ordlisten indeholder ord som skal godkendes. Det er tilsvarende muligt at lave en liste over ord, som altid skal afvises. Så skal du ændre linje tre til type: negative.

Der er dog et par ting, som du bør vide om formatet:
Listen er en dum ordliste, som genkender de ord der står i listen. Det betyder at du skal medtage alle de bøjningsformer, som du ønsker skal være godkendt. Desuden er ordlisten (stavekontrollen) følsom for store og små bogstaver. Det betyder at alle ord bør stå to gange, en med stort begyndelsesbogstav og en gang med lille.
Der må ikke være dubletter i listen.

Ordene i listen skal være sorteret alfabetisk, og det betyder at ordlisten fra før, skal se sådan ud:

OOoUserDict1
lang: da-DK
type: positive
---
Allel
Antipyretikum
Antipyretisk
allel
antipyretikum
antipyretisk

Bemærk at alle ord med stort begyndelsesbogstav listes først.

På Linux kan du bruge disse kommandoer til at sortere listen korrekt:

export LC_ALL=C
sort names.txt | uniq > names_final.txt

Orddeling

I brugerordbogen har du mulighed for at angive om ordet må deles af orddelingen, og i så fald hvor delingen skal ske.

Hvis et ord ikke må deles, tilføjes et lighedstegn efter ordet.
Hvis et ord skal deles på et bestemt sted i ordet, indsættes et lighedstegn det pågældende sted.

Resultatet kan f.eks. se således ud:

OOoUserDict1
lang: da-DK
type: positive
---
Allel=
Anti=pyretikum
Anti=pyretisk
allel=
anti=pyretikum
anti=pyretisk

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.