Installere udvidelser

Udvidelser til OpenOffice.org og LibreOffice er praktiske. Dels fordi du selv uden videre kan downloade og installere udvidelser med forskelligt indhold og dels fordi det er muligt at styre og kontrollere indstillinger, opsætning og funktionalitet i en større organisation.

Hvis du selv downloader og installerer udvidelserne er det ikke noget problem. Men hvad nu hvis du ønsker at installere en bestemt udvidelse på hundrede eller måske tusindvis af pc’ere? Det er ikke realistisk at gøre manuelt.

Der er flere forskellige mådet at gribe sagen an på.

Install script og unopkg

Det er muligt at installere udvidelser i baggrunden uden at brugeren opdager det. Det forudsætter dog at udvidelsen ikke forventer at brugeren accepterer en licens. Hvis det er tilfældet, kan du ikke benytte denne metode.

Det kan f.eks. gøres i forbindelse med at du afvikler et installationsscript på Windows. Kommandoen er unopkg add my_extension.oxt eller unopkg add –shared my_extension.oxt hvis udvidelsen skal installeres for alle brugere. Bemærk at du enten skal stå i den folder hvor unopkg eksisterer eller bruge den komplette sti (“C:\Program Files\OpenOffice.org 3\program“). Det samme gælder for udvidelsen, som skal angives med sin fulde placering, f.eks. c:\Udvidelser\my_extension.oxt.

Hvis din filderstruktur indeholder foldernavne med mellemrum, f.eks. “Program Files” skal du være opmærksom på at stien skal sættes i gåseøjne. Det skyldes at kommandolinjen i Windows betragter mellemrum som parameteradskiller.

Du kan læse mere om unopkg her: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/DevGuide/Extensions/unopkg og om alle unopkg’s parametre med unopkg -h.

Hjælp til unopkg

Hjælp til unopkg

Det er faktisk muligt også at vedligeholde udvidelser, kontrollere om den rigtige version er installeret og evt. afinstallere overskydende udvidelser. Det forudsætter bare en del script-programmering.

Filkopiering direkte til OpenOffice programbibliotek

En anden metode er at placere udvidelsen direkte i den enkelte computers filsystem. Du kan ikke bruge OXT-filen direkte, for den skal først pakkes ud. En OXT-fil er en zip-fil og hvis du ændrer navnet til .zip, kan du åbne den med Windos stifinder og kigge i indholdet. Den skal pakkes ud, så indholdet ikke er pakket i en zip-container.

De udpakkede filer kan du så kopiere ind i programmets extension-folder (f.eks. c:\Program Files\OpenOffice.org 3\Share\extensions\My_extension\

Udvidelsens filer er pakket ud

Udvidelsens filer er pakket ud

Advarsel: Denne metode har fordele og ulemper.

Du skal være opmærksom på følgende:

  • Hvis du installerer udvidelser på denne måde, kan du risikere at OpenOffice.org ikke kan startes op. Det kan f.eks. ske hvis du mangler noget af en udvidelse eller hvis filstrukturen i udvidelsen ikke er korrekt.
  • Hvis du installerer en udvidelse som allerede er installeret, kan der opstå konflikter, hvilket kan betyde at OpenOffice.org ikke kan starte op eller at den pågældende udvidelse ikke fungerer.
  • Forskellige versioner af Windows placerer filerne forskellige steder. Der er også forskel på om du bruger en dansk eller engelsk version af Windows XP.

Magenta Aps har udviklet en række udvidelser som du frit kan download her.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar