Import af CSV filer til LibreOffice Calc

I dialogen Tekstimport skal du først tilrette nogle detaljer. Nederst i “vinduet” kan du hele tiden følge med i, hvordan resultatet vil blive, hvis du importerer med de aktuelle indstillinger.

Dialogen Tekstimport

Dialogen Tekstimport

Første felt som du skal tilpasse er “Tegnsæt“. Typisk vil du skulle vælge UTF-8 eller Vesteuropa (ISO-8859-1) men det afhænger at hvilket system CSV-filen er eksporteret fra. Det du skal holde øje med, er om æ, ø og å vises korrekt i forhåndsvisningen.

Hvis CSV filen har en overskriftslinje som du ikke ønsker at importere, eller hvis der er andre ting i toppen af filen, som du gerne vil undgå, så kan du bruge feltet “Fra række” til at ignorere linjer i starten.

Skilletegnsindstillinger er vigtige, for det er her du mapper CSV-filens data op imod kolonner i regnearket. I mit tilfælde skal jeg benytte Komma (,) som adskiller.

Straks herefter kan jeg se i fremvisningsviduet, at data opstilles pænt i kolonner.

Vigtigt: Hvis der er beløb eller tal i dit datasæt, som du gerne vil regne videre på i regnearket, skal du huske at sætte et flueben i Feltet “Detekter specielle tal“. Det får nemlig Calc til at genkende tal som tal og ikke som tekst.

Dialogen Tekstimport med indstillinger

Dialogen Tekstimport med indstillinger

For de enkelte kolonner kan du også sætte nogle indstillinger. Det gælder f.eks. hvis du har datokolonner eller kolonner som du ikke ønsker importeret.
Marker kolonnen og vælg i dropdownboksen hvilket “format” den pågældende kolonne skal have, aller højreklik på overskriften “Standard” og vælg.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar