Horeunger!

Bare rolig, det er ikke (kun) et nedsættende udtryk for børn født uden for ægteskab.Se http://da.wikipedia.org/wiki/Horeunge.

I typografisk sammenhæng betyder en ”horeunge” nemlig noget helt andet, nemlig den sidste linje i et afsnit, der står alene øverst i en spalte eller på en side. På engelsk hedder det en ”orphan”, altså en lidt mindre farverig betegnelse for en forældreløs.

Tilsvarende er en fransk horeunge den første linje i et afsnit eller i en spalte optræder sidst på en side.

I LibreOffice er der flere muligheder for automatisk at kontrollere tekstforløbet ved sideskifte. Den bedste måde at benytte disse indstillinger på er at ændre i afsnitstypografien.

Tekstforløb i afsnitstypografi

Tekstforløb i afsnitstypografi

Del ikke afsnit

Flytter hele afsnittet til den næste side eller spalte, efter at et skift er blevet indsat.

Hold sammen med næste afsnit

Holder det aktuelle afsnit og det følgende afsnit sammen, når et skift eller spalteskift bliver indsat.

Fransk horeungekontrol

Angiver det mindste antal linjer i et afsnit før et sideskift. Marker dette afkrydsningsfelt, og indtast derefter et tal i feltet Linjer. Hvis antallet af linjer ved slutningen af siden er mindre end antallet angivet i feltet Linjer, bliver afsnittet flyttet til den næste side.

Horeungekontrol

Angiver det mindste antal linjer i et afsnit på den første side efter sideskiftet. Marker dette afkrydsningsfelt og indtast derefter et tal i feltet Linjer. Hvis antallet af linjer øverst på siden er mindre end antallet angivet i feltet Linjer, vil placeringen af skiftet blive tilpasset.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar