Evaluering

Ved ethvert indkøb (af software) må der foretages en evaluering af

  • produktet
  • leverandøren
  • producenten

Samme evaluering bør foretages, når indkøbet omhandler open source software. Forskellen er parametrene, som vi skal evaluere efter.

Et open source projekt er et IT-projekt som alle andre projekter. Ved indkøb af traditionel (proprietær) software, vil kunden typisk vurdere softwarens kvalitet, producentens evne til at levere en samlet brugbar løsning samt perspektivet for opdateringer. De samme overvejelser bør I gøre i forbindelse med open source projekter.

Forskellen er, at det på nogle områder er andre parametre, der skal bruges. F.eks. er der ofte ikke et firmaregnskab, der kan lægges til grund for en vurdering af leverancesikkerheden. Producenten er sjældent et enkelt firma, men snarere et fællesskab, der er mere eller mindre koordineret. Til gengæld er de fleste open source projekter meget transparente, så det er muligt at vurdere aktiviteten på f.eks. postlister, frigivelseshyppighed og antallet af udviklere.
Evalueringer af denne type vil altid forekomme mere eller mindre subjektive, men der findes konkrete metoder til at evaluere open source software på samme måde, som der findes metoder til at evaluere licensbelagt software.

Produktevaluering

Ethvert produkt, open source såvel som proprietære produkter, bør evalueres ud fra dine konkrete funktionelle krav, og produktet bør sammenlignes med konkurrerende produkters formåen. Visse steder har det været holdningen, at open source software er af dårligere kvalitet end licensbelagt software. Der er imidlertid mange licensbelagte programmer, der ikke er pengene værd, lige som der er dårlige open source-løsninger. På visse områder har open source-løsninger vist sig på fuld højde med – eller bedre end – tilsvarende licensbelagte løsninger. Blandt de mest kendte eksempler er Apache webserver og Web Content Management Systemet Drupal.

En vigtig pointe i vurderingen er kundens indflydelse på produktets fremtid. Det er et spørgsmål, som sjældent er inde i billedet ved kommercielle løsninger. Men i open source løsninger er det et faktum, at kunderne kan have stor indflydelse på produktets udvikling. Et eksempel på det er CMS’et Drupal, som blandt andet har opnået sin høje kvalitet gennem de mange konkrete implementeringer.

Leverandørevaluering

Vurdering af leverandør af en konkret løsning svarer til at vælge, hvilken forhandler man køber sine softwarelicenser fra. På samme måde som mange traditionelle konsulentfirmaer indgår partnerskaber med f.eks. Oracle, IBM, Microsoft, har mange open source konsulentfirmaer favoritprogrammer, som de arbejder mest med. Men på open source siden er der sjældent en partner­kontrakt, som afskærer leverandøren fra at levere en konkurrerende løsning. Du bør dog være opmærksom på, at der også findes partnerkontrakter blandt open source-leverandører.

Leverandørens konkrete kvalifikationer må afgøres ud fra flere parametre, f.eks.:

  • Erfaringer
  • Hvilke referencer firmaet kan fremvise
  • Firmaets engagement i open source generelt
  • Hvilken erfaring firmaet har med at navigere i et open source miljø
  • Firmaets engagement i den konkrete open source løsning
  • Hvilken konkret indsigt firmaet har i communitiet og kildekoden bag løsningen

Alt andet lige, må det antages at et firma som er engageret i et oopen source projekt som bidragsyder, har større indsigt en et konkurrerende firma, som ikke er aktiv deltager i projektet.

Producentevaluering

Producenten er det community, der står bag softwaren. Open source communities er meget forskellige, og en af de ting, man som indkøber bør tage stilling til, er om der alene står en enkelt virksomhed bag udviklingen. Er det tilfældet, bør der foretages en traditionel evaluering af den pågældende producent. Hvis communitiet består af flere end en enkelt virksomhed, bør der foretages en evaluering af communitiet som helhed. Det sker typisk ud fra en række kriterier som f.eks. antal udviklere, aktivitet på postlister, koden kvalitet og hyppighed af frigivelser.

Licensen

Open source licenserne handler for det meste om reglerne for videredistribution af kopier af programmet eller afledte arbejder. Som bruger af open source er der kun få forhold i licensen, som har betydning.

Trods det, er licensen altid relevant at evaluere. Som minimum bør du som bruger sikre dig, at licensen er godkendt af organisationen Open Source Initiative: http://opensource.org/licenses/index.html

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken, Open Source. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.