Det er de andres skyld!

Min erfaring er, at de største problemer der opstår når du begynder at bruge LibreOffice (i stedet for MS Office), slet ikke er dine problemer. Det er de andres skyld! Omverdenen har endnu ikke vænnet sig til at der faktisk findes mere end et enkelt dokument­format, kan ikke forstå at du ikke bare kan bruge Word lige som de gør.

Så kan du  sætte dig ned og være fornærmet og vente på at resten af verden bliver lige så kloge som dig, men du kommer sikkert til at vente længe.

Verden skal hjælpes og du er den nærmeste til at gøre det.

Hvis du f.eks. er udsat for at dine børns ugeskema ligger i Excel på skolens intranet, så fortæl lærerne og skolens ledere, at det er en bedre idè at bruge PDF.

Udveksling af dokumenter er hidtil foregået ved hjælp af Microsofts .doc format og nu også i .docx format. Det går også godt langt hen ad vejen meeeeeen på et tidspunkt vil du opleve problemer. Her har du et par gode råd til hvordan du kan hjælpe med at løse problemet:

 1. Hvis du ikke forventer at modtageren af et dokument skal redigere i det, skal du altid bruge PDF-format, og gerne PDF/A (en fordel for handicappede). Bed din modpart om at gøre det samme.
 2. Hvis du ved at modtageren skal redigere i dokumentet, så skal du gøre følgende:
  1. Bed din modpart om at downloade og installere LibreOffice. Det er helt gratis.
  2. Aftal med modparten hvilket dokument­format I benytter
  3. Brug om muligt så simple dokumenter som muligt (I kan altid putte det ind i en avanceret skabelon senere)
  4. Vedlæg altid en PDF-version som reference (så modtageren kan se en perfekt visning af dokumentet). Bed din samarbejdspartner om altid at gøre det samme.
  5. Brug RTF eller .doc, hvis altså ikke begge parter har LibreOffice.
  6. Hvis modtageren har Windows og bruger Word, er det muligt at åbne dokumenter fra LibreOffice. Ældre versioner skal have et ”plug-in” installeret.
  7. Hvis du selv bruger Windows kan du bruge en såkaldt ”viewer” fra Microsoft, som kan åbne og vise dokumenter fra MS Office.

Hvis du skal ”ud af huset” og ikke ved om du kan få adgang til LibreOffice andre steder, f.eks. hvis du skal afspille en præsentation, kan du bruge en ”portable” version af LibreOffice. Hav altid en USB-nøgle med Portable versionen i lommen.

Links:
Plug-in til Word der kan læse ODF: http://dl.freeware-downloads.org/dl/ozmsaypuvk/p05694/2010031814/odp-3.2-bin-windows-en-US.exe
Compatibility pack fra Microsoft: http://www.microsoft.com/downloads/da-dk/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466
Word view’we fra Microsoft: http://www.microsoft.com/downloads/da-dk/details.aspx?FamilyID=3657ce88-7cfa-457a-9aec-f4f827f20cac
LibreOffice Portable: http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar