ClipArts – lokalt installeret eller online adgang?

I mit tidligere indlæg http://openoffice.magenta-aps.dk/nyt-clipart-galleri-med-illustrationer-fra-openclipart-org forklarede jeg hvordan du selv kan lave udvidelser ,der indeholder cliparts.

En anden mulighed er, at downloade grafikfilerne og placere dem i en folder på computeren som grafikfiler, og derefter indstille OpenOffice.org til at kigge i den pågældende folder, når du vælger Indsæt – Billede – Fra fil.

Begge metoder er rigtig fine og jeg har selv brugt dem i flere sammenhænge.

Det er rart altid at have sine favorit cliparts lige ved hånden.

Der er dog en række ulemper ved denne metode:

  1. En udvidelse er et statisk øjebliksbillede. Det betyder, at hvis du er interesseret i at få nye cliparts med i din samling, skal du selv holde øje med udbudet. Nye cliparts skal du selv downloade og overføre til din udvidelse.
  2. Mængden af cliparts er uendelig og du vil hurtigt opleve, at udvidelserne bliver særdeles store. Specielt hvis du er interesseret i fotografier, vil dine udvidelser vokse gevaldigt.

Alternative muligheder?

Indsæt fra http-adresse

I OpenOffice.org er det muligt at indsætte billeder direkte fra Internettet. Du behøver altså ikke downloade billedet først, for derefter at indsætte det. Hvis du ser et billede på Internettet, kan du højreklikke og vælge ‘kopier billedadresse‘ eller lignende. Herefter kan du i OpenOffice.org vælge ‘Indsæt – Billede – Fra fil‘ og indsætte billedets http-adresse direkte i indsæt-dialogen (feltet ‘Filnavn’).

Indsaet fra http-adresse

Indsæt fra http-adresse

Udvidelsen ccooo

Creative Commons for OpenOffice.org er en udvidelse, som *ikke* indeholder cliparts, men som giver dig mulighed for at søge, se og indsætte cliparts fra tre forskellige kilder. Det er OpenClipart.org, Wikimedia Commons og Flickr.

Indsæt menu

Indsæt menu

I dokumentet vælger du ‘Indsæt – Billeder – From Flickr…‘ og indtaster et søgeord.

Søgeresultatet viser hvert enkelt billede direkte i en dialog i OpenOffice.org og ved at dobbeltklikke, kan du indsætte billedet i dit dokument.

Insæt fra Flickr

Insæt fra Flickr

Udvidelsen forudsætter adgang til Internettet, da billederne downloades direkte til dokumentet i OpenOffice.org. Desværre er udvidelsen endnu ikke oversat til dansk.

Udvidelsen kan hentes her: http://extensions.services.openoffice.org/da/project/ccoootest .

Konklusion

Hvis du er interesseret i et stort og bredt udvalg af cliparts og du i øvrigt normalt har adgang til Internettet, vil jeg foreslå, at du benytter ccooo. Hvis formålet derimod er, at firmaets logo og øvrige marketingsmateriale skal stilles til rådighed for medarbejderne, vil jeg foreslå at pakke en udvidelse, eller stiller materialet til rådighed på en server. Så kan medarbejderne indsætte billederne direkte derfra.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar