Betinget tekst

I arbejdet med tekstdokumenter og dokumentskabeloner er jeg ofte ude for, at jeg gerne vil lave dynamisk indhold af forskellig art. Der er flere måder at gøre det på, herunder betingede sektioner, skjult tekst og skjulte afsnit.

Der er også mulighed for at benytte betinget tekst.

Forestil dig f.eks. en brevskabelon, hvor du på side 2 og fremefter skriver side x af y. På forsiden vil du i stedet gerne skrive Fortsættes…, men naturligvis kun hvis der er flere sider.

I dette tilfælde vil jeg oprette en sidefod på første side og indsætte et felt af typen Betinget tekst. Felter indsættes med Indsæt – Felter – Andre. Du finder felttypen Betinget tekst på fanen Funktioner.

I højre side skal du tage stilling til tre ting:

  1. Betingelse
  2. Tekst når betingelsen er opfyldt
  3. Tekst når betingelsen ikke er opfyldt

I dette tilfælde er betingelsen at sideantal er større end 1. Sideantal er en indbygget variabel med navnet PAGE. Sammenligningen større end skrives på en lidt usædvanlig måde, nemlig med et G. I dette tilfælde PAGE G 1.

Næste felt skal udfyldes med den tekst der skal vises i dokumentet hvis betingelsen er opfyldt. I dette tilfælde Fortsættes… Jeg har sat teksten i “gåseøjne”. Det er nødvendigt, fordi jeg i det konkrete tilfælde har punktum i teksten. Hvis du kun skriver tekst, skal du ikke benytte gåseøjne.

I dette tilfælde er feltet Ellers tomt, fordi jeg kun ønsker at der skal skrives noget, hvis der er flere sider. Hvis du ønsker at der skal skrives en anden tekst hvis betingelsen ikke er opfyldt, kan du skrive det her.

Felttypen betinget tekst

Felttypen betinget tekst

Klik på knappen Indsæt, hvorefter du kan se feltet med grå baggrund.

Betinget tekst i dokumentet

Betinget tekst i dokumentet

Feltets resultat opdateres med F9.

Om leif

Leif Lodahl Leif er certificeret PRINCE2 projektleder og har mange års erfaring inden for dette felt. Desuden er det Leif, der styrer aktiviteterne omkring LibreOffice (tidligere OpenOffice.org), og det er her Leif er på hjemmebane. På dette felt har Leif erfaring med både rådgivning, konsulentarbejde og undervisning. Leif Lodahl er manden, der står i spidsen for Libreoffice i Danmark, og han er en hyppig deltager i debatten omkring LibreOffice og open source.
Dette indlæg blev udgivet i Kontorblokken og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar